Mijn herinnering aan de reünie 31/32 A.A.T.

Een brief in de bus! Uit Dinxperlo, data poststempel ( nergens te vinden).
De reünie-commissie trekt aan de bel. Willen de mannen zich met hun (v)echtgenotes op 25 april 1987 melden in de Gen.maj. Kootkazerne te Garderen.
Enige rasechte A.A.T.-ers waren hun routine kwijt. Zij misten het witte aanwijzingsbord en kwamen daardoor op het dorpsplein van Garderen terecht en laten wij eerlijk zijn...een café op het plein is geen kazerne. Ik denk dat zij minder moeite gehad zouden hebben in Soerabaja als ze waren gedropt met de opdracht "rijdt naar Probolingo of Soemenep". Maar goed, zij zijn er gekomen, de OO-cantine was stampvol.
Na het passeren van de wacht ging bij menigeen een wereld van herinneringen open. Een van onze A.A.T.-ers hielp de Hofmeester de Roodwitblauwe vlag te hijsen. Het saluut werd vergeten maar de blik naar boven was vol eerbied. De man achter de presentielijst-tafel kreeg het moeilijk toen groepjes A.A.T.-ers druk pratende binnenkwamen en zich amper de tijd gunden zich te melden. De consumpiebonnen-verkope, die zich goed had opgesteld, zagen zij hierdoor helemaal over het hoofd. Maar zo kom je niet aan een biertje.

Omstreks 11.00 uur heette Karel Klein iedereen officieel welkom. In zijn veelomvattende toespraak herdacht hij eerst de overledenen, waaronder Sergt. maj. Drenth, die ons nog 2 jaar gelden uitdrukkelijk opriep om te blijven komen, want er zullen nu langzamerhand vrienden gaan ontvallen. Helaas kwam zijn naam ook op de droevige lijst. Moedig van mevrouw Drenth om op deze feestelijke reünie-dag erbij te zijn.
Karel vervolgde met de groeten van de afwezigen over te brengen, begroette de kazerne-cdt. alsmede de werkers van het museum, en vermeldde dat een afvaardiging van de LRC-commissie een gesprek zal aangaan met de heer vd Meij, sociaal leidsman, voor hen die ten gevolge hun Indië-periode in de problemen raakten. Laten wij hopen dat dit voor ons 31/32 A.A.T.-ers niet nodig is.
De mededelingen over de lunch en dinertijden deed 't geroezemoes flink toenemen. Ik denk dat menig maagje ging knorren. Dit was teven het sein voor de chefhofmeester om zijn mannen de boordevolle schalen en koffiekannen te laten aanrukken. Een prettige dag hoefde Karel ons niet meer toe te wensen, want dat was het al temeer doordat dit keer de "Droge Moesson" er bij was. Het was heerlijk de lunch op het terras te nuttigen.

Het museum trok veel belangstelling en hele verhalen braken los. Het blok 31/32 A.A.T. was matig gevuld. Mannen, gooi niets weg. Hier en daar zal best nog 'n ingevulde rijopdracht, 'n windsel van een Indisch sigarettenpakje, het blad "De Wapenbroeders"of een voorwerp liggen. Al is het nog zo summier, maj.b.d. Reijnen en zijn mannen hebben er beslist wat aan.Vroeg of laat komt mijn, nu nog veel gebruikte, dagboek enz. er ook te liggen.
Een Indonesische dansgroep verrastte ons met prachtige karaktervolle dansen van de Soendan Sultanaten, Oost-Java en uit het Banjuwanische. Bali en Lombok werden niet vergeten.
De gracieuze bewegingen alsmede de sierlijk stijlvolle adelijke dracht bracht ons in vervoering en trok veel belangstelling. Zichzelf begeleidend met zijn gitaar zong de leider het lied "Rayrian Pulau Kelapa"( Ode aan het eiland van de kokosboom). Een goed applaus alsmede bloemen voor elk van de groep, was terecht verdiend. De altijd aanwezige secretaris LRC had inmiddels de A.A.T.-toko uitgepakt.. Ik neem aan dat dat weer een aantal demob.-speldjes zijn verkocht. Ook zag ik veel sobats lopen met een A.A.T.-stropdas om. De prijzen van de loterij gingen met een sneltreinvaart van de hand, want de immense eetzaal was gereed voor het ons zo bekende traditionele afscheidsdiner.
                  EN SMAKEN DEED HET.

De reünie-commissie mag op 'n geslaagde dag terugzien. Weest bewust mannen, dat het organiseren van zo'n dag veel tijd en werk vergt. Karel, Wim en de anderen, namens ons allen: Hartstikke bedankt!
Het was weer een fijne gezellige dag geweest. Een groet aan onze echtgenoten mag zeker niet vergeten worden. Zij zijn er altijd weer bij, ondanks dat hun man soms nergens te vinden is. Hoe ervaren zij zo'n dag? De wacht aan de poort zag blijde en stil mijmerende sobats de kazernepoort uitgaan. Waar dachten zij misschien aan?

Mijn dagboek vermeldt:

Vrijdag 25 april 1947:   Harderwijk, rijlessen, maleise
                                  les en schietoefeningen.
Zondag 25 april 1948:   Soerabaya, AAT-busdienst rijdt
                                  sobats naar de stad en kerk. In
                                  de kerk aan de Coenboulevard
                                  doen een groot aantal kinderen
                                  hun "Eerste Communie". Diversen
                                  komen met de "Lintworm" van de
                                  Mariniers.
Maandag 25 april 1949: Convooi B-peloton keert terug
                                  van een 2 daagse rijopdracht uit
                                  Madioen. Voor Modjoagoeng een
                                  boom over de weg en verder wat
                                  storingsvuur. Boom opzij gedrukt
                                  en verder maar weer.
Dinsdag 25 april 1950:  Voor de eerste maal, na bijna 3
                                  jaar weggeweest te zijn, stappen
                                  wij uit ons eigen bed en drinken
                                  koffie thuis.
Mannenbroeders en hun echtgenoten, een hartelijke handdruk en hopelijk allemaal op de volgende reünie. Karel is er alweer mee bezig.

Hans van Oirsouw
32e Cie A.A.T. B-peloton

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

15.07 | 22:06

‘Herinneringen van Appy’ is de biografie van Bert van Regteren, waarin hij o.a. vertelt over zijn marinetijd in Indië. Belangstelling? Zie www.boekenluik.nl

...
07.07 | 17:51

Ik was in '48 en '49 o.a. oudste officier op marine zeesleepboten en aan boord was de situatie anders dan hier aangegeven werd. Dr.W.S.Vrijlandt. Ltz 2 OC KMR

...
17.05 | 15:54

ik ben op zoek naar mijn broer thuis komst van indee was matroos op schip naar indeien j ohannes martinus de groot geb 20-6-1926 te ammerzoden
met welk schip

...
04.05 | 22:42

ben op zoek naar gegevens over Ruud Braat.
was destijds luitenant bij dienst welzijnszorg.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE