32 A.A.T. bestaat een jaar!

5 november 1947 was het een jaar geleden, dat de dienstplichtigen behorende tot de tegenwoordige 32e Compagnie A.A.T. onder de wapenen kwamen. Dat was in Harderwijk, waar zij in een opleidingsbataljon werden ingedeeld. Deze Compagnie was bestemd als A.A.T.-onderdeel met de 2e Divisie naar Indië te gaan.
Door de uitzonderlijk strenge winter in Holland konden de oefeningsmogelijkheden maar ten dele benut worden, en toch ging de Compagnie in Juni van dit jaar met het "Zuiderkruis" naar Indië, om op 10 Juli op de rede van Semarang te komen.
Nauwelijks enkele weken in het warme land aanwezig, of de politionele acties begonnen en 32 A.A.T. moest net zo goed haar taak daarbij vervullen als de andere onderdelen van de "T"-Brigade. Intussen hebben de chauffeurs heel wat ervaring opgedaan  met het rijden in bergterrein en in convooiverband, waarvan je de moeilijke dingen toch pas hier goed kunt leren.
Aangezien op de 5e November de omstandigheden het niet toelieten het jaarfeest te vieren, werd dit op de 5e December gehouden.
Voor de morgenuren stonden er sportwedstrijden op het programma, en des middags was er een voetbalwedstrijd tussen een elftal van de 32 A.A.T.  en een van 2-2-R.V.A. Deze wedstrijd won de artillerie echter met 3-1.
De eerste prijswinnaars van de sportkrachtmetingen waren:

Sold.  A. Noordzij           uit Rotterdam            100 M. hardlopen
Sold.  Th. Kraan             uit Rijnsaterwoude     Zaklopen
Sold.  Th. Kraan             uit Rijnsaterwoude     Hoogspringen
Sold.  K. de Graaf          uit Leeuwarden           Koekhappen
1e Lt. H.vd Berg            uit Zwolle                   Hindernisbaan

Het Stafpeloton haalde de eerste prijs met Touwtrekken, terwijl de Soldaat Th. Kraan de prijs voor de beste algehele prestatie won. De "Welfare" uit Salatiga zorgde tijdens deze wedstrijden voor de nodige verfrissingen, zowel voor deelnemers als toeschouwers.
Des avonds was er in de eigen cantine een feestavond tevens bedoeld als Sinterklaas-viering. Deze cantine is door de Compagnie zelf geheel "aangekleed".  Elke knaap heeft hiervoor zijn scheergeld (het bedrag, dat maandelijks wordt uitgekeerd voor de barbier) geofferd, zodat het eerst kale gebouw nu een gezellige zaal is geworden.
Het was een prettige en genoeglijke feestavond en het gehele programma was in elkaar gezet onder het motto: "Wij doen het zelf"!. En 32 A.A.T. is hierin volkomen geslaagd; zelfs de balletmeisjes ontbraken niet, want de A.A.T. heeft de beschikking over blozende jongelieden, die een jurkje met zwier dragen.
De Commandant van de Compagnie, de Kapitein van Deventer, sprak  tot slot woorden van dank tot hen, die zich zo erg veel moeite hebben gegeven  dit feest in elkaar te zetten. In het bijzonder noemde hij de A.A.T.-er Van Ringelenenstyn, en ook de Indonesiër Soetedjo uit Salatiga, onder wiens leiding de band "The Jolly Boys" de laatste weken heeft geoefend.
32 A.A.T. heeft bewezen, dat, ook zonder een gezelschap van buiten, een feestavond, waarop elke man zich amuseren kan, te organiseren is.
                                                     "De Locomotief" P.M.

Bron: Wel en Wee der A.A.T., Deel I.
 ingezonden artikel naar "'Het Contact", opgemaakt door een verslaggever van de Dienst Legercontacten

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

15.07 | 22:06

‘Herinneringen van Appy’ is de biografie van Bert van Regteren, waarin hij o.a. vertelt over zijn marinetijd in Indië. Belangstelling? Zie www.boekenluik.nl

...
07.07 | 17:51

Ik was in '48 en '49 o.a. oudste officier op marine zeesleepboten en aan boord was de situatie anders dan hier aangegeven werd. Dr.W.S.Vrijlandt. Ltz 2 OC KMR

...
17.05 | 15:54

ik ben op zoek naar mijn broer thuis komst van indee was matroos op schip naar indeien j ohannes martinus de groot geb 20-6-1926 te ammerzoden
met welk schip

...
04.05 | 22:42

ben op zoek naar gegevens over Ruud Braat.
was destijds luitenant bij dienst welzijnszorg.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE