Passages

"....Ik ben gehandicapt teruggekomen. Ze hebben mij langs de helm geschoten. Ik ben aan één oor helemaal doof en het andere oor is maar 80 procent.
Ik kan geen hoorapparaat verdragen, omdat ik altijd oorsuizingen heb.
In Indië zei de dokter: dat gaat wel over. In Holland zei de dokter later: daar is niets meer van te maken.
Toen ik in Holland terugkwam kreeg ik een sinaasappel, twee broodjes en 180 gulden om kleren te kopen. Verder moest ik het zelf maar redden - zonder geld - zonder werk".


"...De eerste jaren na mijn terugkeer uit Indonesië was ik een plaag voor mijn omgeving. Ik schrok in de nacht wakker en ging op zoek naar onraad. Ik wantrouwde alle mensen en gedroeg me zeer agressief. Mijn omgeving noemde het tropenkolder maar het heeft me wel mijn eerste huwelijk ekost.
Ik schrijf deze houding toe aan het feit dat wij totaal onvoorbereid voor de leeuwen zijn geworpen en van psychische verzorging was in die tijd nauwelijks sprake.
Nu nog - als ik op straat loop - kijk ik ontelbare malen om, omdat ik denk dat ik achtervolgd word.
Ik verdien mijn brood voor mijn gezin als marktkoopman. Nooit ben ik teruggeweest naar Indonesië, omdat het financieel niet te realiseren is.
Toch hoop ik een keer de graven van mijn omgekomen kameraden te mogen bezoeken, maar daar geloof ik eigenlijk niet meer zo in. Ik ben nu 65...".


"... Bij het inleveren van mijn militaire plunje was er een veldfles bij met een bekertje dat er niet bij paste, maar dat ik destijds gekregen had. "Bestaat niet", zei de hufter van een fourier en liet me een gulden voor dat bekertje betalen.
Veertien dagen na het inleveren van mijn plunje lag er een oproep van de Bescherming Bevolking in de bus. Verplichte opkomst...Schaamteloos zijn onze regeerders geweest ten aanzien van de Indië-gangers."


"...De 18 maanden werden 3,5 jaar.
Korte tijd na terugkomst in Holland realiseerde ik me voor de eerste keer het onbegrip der Nederlandse achterblijvers. Temidden van enkele collega's in mijn werkkring bracht ik onze tropentijd ter sprake, waarop een hoofdcommies mij onderbrak met de pijnlijke mededeling dat wij daar een vier-jarige vakantie hadden genoten op staatskosten.
Ik heb mij verwijderd - ik heb gezwegen - ik zwijg nog, want waarom verhalen vertellen als er geen oren zijn die willen luisteren?".


Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

15.07 | 22:06

‘Herinneringen van Appy’ is de biografie van Bert van Regteren, waarin hij o.a. vertelt over zijn marinetijd in Indië. Belangstelling? Zie www.boekenluik.nl

...
07.07 | 17:51

Ik was in '48 en '49 o.a. oudste officier op marine zeesleepboten en aan boord was de situatie anders dan hier aangegeven werd. Dr.W.S.Vrijlandt. Ltz 2 OC KMR

...
17.05 | 15:54

ik ben op zoek naar mijn broer thuis komst van indee was matroos op schip naar indeien j ohannes martinus de groot geb 20-6-1926 te ammerzoden
met welk schip

...
04.05 | 22:42

ben op zoek naar gegevens over Ruud Braat.
was destijds luitenant bij dienst welzijnszorg.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE